Hur du får nyårslöftet att hålla

Nyårslöften! De flesta av oss har nog fått uppleva att det kan vara svårt att hålla löften till sig själv. I en stor studie för ett par år sedan ville man utforska nyårslöften, vilken typ av nyårslöften som tenderar att hållas, och vilka förutsättningar som kan göra det möjligt att uppfylla löften. Över tusen personer deltog och här är några av upptäckterna.

Handlar det om disciplin?

På ett sätt kan man förstås tänka att förmågan att hålla ett löfte till sig själv handlar om viljestyrka eller disciplin – men vad är disciplin egentligen? Kanske kan man kalla det förmågan att ha det lite jobbigt en stund, för att något ska bli bättre sedan. Man kan skilja på aktiv och passiv disciplin, där aktiv disciplin kan vara att göra något som tar emot nu men blir bra sedan (träna, äta nyttigt), och passiv disciplin är att låta bli att göra något man är sugen på för att det ska bli bra sedan (inget godis, ingen Insta).  

Studien visade att löften som baseras på ökning av beteenden fungerar bättre än de som baseras på att man ska låta bli något. Så, ja: det handlar delvis om disciplin - aktiv disciplin verkar vara lättare att hålla i än passiv!

Vilka löften går att hålla?

När löftena är vaga och baserade på självskattning, till exempel att ”ta hand om sig själv mer”, så finns en större tendens att svara att man uppnått målet. Men när man i studien tittade närmare på svaren, tycktes de flesta överskatta sin egna beteendeförändring. Om löftet däremot var konkret, som den typ av mål som kallas SMART (specifikt, mätbart, accepterat, realistiskt, tidsbestämt), hade beteenden oftare rört sig rätt håll.  

Studien visade också att ett det är vanligt att eftersträva ”den optimala planen” som innebär minimalt med bekymmer och som flyter på smärtfritt. Chansen att hålla sina löften verkar dock öka om man istället räknar med hinder av olika slag och planerar för hur man ska hantera dem. Detta kallas ”if-then planning” och visat sig vara mycket verksam i motiverande samtal.  

Till sist så verkar det tydligt att löften som man kommer överens med en bekant om att följa upp tenderar att hålla mycket bättre. 

Så här lyckas du med dina löften:

Sannolikheten att hålla ett löfte ökar om:

  • Löftet handlar om något man ska börja göra / göra mer (till skillnad från att minska / låta bli)

  • Målet är formulerat som SMART: Smart, Mätbart, Accepterat, Realistiskt, Tidsbestämt.

  • Planeringen är formulerad utifrån hur man tänker hantera olika hinder (”if-then-planning”).  

  • Löftet är kommunicerat med någon annan person, som man följer upp med efter en tid.

Två tredjedelar av alla nyårslöften i studien handlade om fysisk hälsa, matvanor och viktnedgång, men en liten del (ca 10%) handlade konkret om arbete. Man kan dock tänka sig att allt hälsorelaterat ju handlar om jobbet indirekt. Din organisation har förstås större nytta av en medarbetare som är i spelbart skick.  

Att göra kloka åtaganden – löften som man kan hålla - kanske är enklare än man tror? Kanske är det bästa du kan göra för ditt jobb just nu att formulera ett riktigt bra nyårslöfte – och skapa förutsättningarna för att lyckas hålla det!?

 

Referenser

A large-scale experiment on New Year’s resolutions: Approach-oriented goals are more successful than avoidance-oriented goals. Oscarsson, M., Carlbring, P., Andersson, G., & Rozental, A. (2020). PLOS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0234097

Bieleke, M., Keller, L., & Gollwitzer, P. M. (2021). If-then planning. European Review of Social Psychology, 32(1), 88-122.

 

 

Föregående
Föregående

Tillitsbaserat ledarskap – inte så svårt som du tror

Nästa
Nästa

Vad är självkännedom – egentligen?