Att tiga är silver att tala är guld? (Om tystnadskulturens fall)

Många är ordspråken som stärker den svenska identiteten som en tyst, trofast individ som strävsamt sköter sina åtaganden utan att knorra. ”Att tala är silver, att tiga är guld”, ”En svensk tiger”, ”stor i orden, liten på jorden” eller varför inte ”även dåren anses vis om han tiger”?

Ja, tystnad är en dygd. Eller förlåt, var en dygd. I takt med ny kunskap så lär vi oss lyckligtvis också nya saker vilket ger oss anledning att också ifrågasätta gamla föreställningar, normer och ordspråk.

Forskning visar t.ex. att det som är signifikant för framgångsrika team är att man tar vara på allas idéer. När det är lätt att komma till tals, få gehör och när det finns en vilja att vända och vrida på olika åsikter och förslag skapas kreativitet, effektivitet och goda resultat. Att aktivt bidra och tala om vad du kan, vet och ser är således av största vikt för teamets framgång. För att säkerställa ett aktivt och framgångsrikt team frågar sig kanske också vän av ordning hur ledarskapet bör se ut för att främja utveckling i rätt riktning? Jakten på de perfekta ledarskapsegenskaperna har pågått länge och troligen finns inte ett enkelt recept på vad som utgör en bra ledare, snarare flera. Ett av svaren levereras av Nyberg m. fl. (2009) som menar att framgångsrikt ledarskap bland annat består av följande huvudingredienser: omtanke, klargörande av mål och förväntningar, information och återkoppling samt att uppmuntra anställdas delaktighet. Den ledare som önskar delaktighet, behöver således uppmuntra att medarbetare också kommer till tals. Också forskning om så kallat ”autentiskt ledarskap” betonar att en god ledare inte är eller bör vara perfekt. En autentisk ledare erkänner sina misstag och ber gärna om hjälp från andra.  En autentisk ledare sopar inte sina misstag under mattan. Alltså är allas delaktighet, att be andra om hjälp och att erkänna sina misstag eftersträvansvärt för bästa resultat. I lärande organisationer råder så kallad psykologisk trygghet vilket bland annat innebär att meningsskiljaktigheter och frågor blir en källa till utveckling och de misstag som begås blir en källa till lärande. Läs gärna mer om psykologisk trygghet i Jesper Grahns tidigare blogg .

Var uppstår tystnadskultur?

Så hur är det på din arbetsplats? Går du med en känsla av att synpunkter och förslag är mindre välkomna? Att viktiga ämnen snabbt skjuts ner eller skojas bort? Försöker du släta över när något gått snett? Eller är dina synpunkter välkomna, intressanta och kanske till och med efterlängtade? Törs du lägga dig platt och erkänna att något gått snett utan att få andras dömande? Kan du be andra om hjälp utan att tappa ansiktet? Är det tala eller tiga som är guldet?  

Tystnadskulturer kan uppstå i många sammanhang, men uppstår oftare i organisationer som präglas av alltför stark hierarki och/eller en svag feedbackkultur. En alltför stark vi-anda innebär också risken att man ogärna vill kännas vid information som riskerar att hota gruppidentiteten, varför sådan ofta tystas ned eller ignoreras. Om det därtill råder hög arbetsbelastning krymper utrymmet för dialog ytterligare och risken ökar för att viktiga röster tystnar.

Så här kan ni göra för att förhindra tystnadskultur

Så hur kan vi bidra till att slå hål på en tystnadskultur eller än bättre, förhindra att den någonsin uppstår? Här är några till synes självklara men likväl viktiga tips:

  • Säkerställ att det finns såväl tid som plats för åsikter. Hinner ni prata klart om viktiga saker? Vill/kan ni lära av sådant som gått lite snett?

  • Gå före och bjud på dina fel och brister, i synnerhet om du är ledare.

  • Ge kvitto! När synpunkter framförs, tacka och bekräfta att de har nått fram. Genom att välkomna ALLA förslag, riskerar du heller inte att missa de allra bästa.

  • Träna på att både ge och ta konstruktiv feedback. Gödsla med positiv feedback - det buffrar för det som eventuellt framgent behöver korrigeras.  

  • Slå hål på ytterligare ett ordspråk ”själv är bäste dräng”. Bjud in andra i ditt beslutsfattande och be om hjälp när du själv inte kan.

Och apropå välbekanta ordspråk och fraser så rundar jag av denna blogg med ett citat ur dikten ”Åkallan och löfte” av Verner von Heidenstam, som väl sammanfattar denna text och dess budskap:

”Det är stoltare våga sitt tärningskast, än tyna med slocknande låge. Det är skönare lyss till en sträng som brast, än att aldrig spänna en båge.”

Varmt lycka till med både tärning och båge!

 

Referenser

https://st.org/rad-och-stod/jobba-statligt/statligt-anstalld/tystnadskultur

Aronsson m.fl. (2012). Organisationspsykologi; individ och organisation i samspel. Natur Kultur Läromedel.

George, Bill. (2004). Authentic leadership. Jossey-Bass Inc., U.S.

Edmondson, Amy. (2018). The fearless organization: creating psychological safety in the workplace for learning, innovation and growth. Wiley.

Edmondson, Amy. (2014). Building a psychologically safe workplace. TED-talks. https://youtu.be/LhoLuui9gX8 

Föregående
Föregående

Möt vår nya medarbetare Jonas Eriksson Bergdahl

Nästa
Nästa

Möt vår nya medarbetare Julia Perssson Saka