Vart är vi på väg? Om syfte och mål

Vart är vi på väg? Varför finns vi? Genom hela den mänskliga historien har vi ställt oss dessa frågor, vars svar har sagt oss något viktigt om vilka vi är. Ett mänskligt system, eller en grupp av människor, definieras till stor del av dess syfte och mål. 

Varför behöver grupper syfte och mål?

Att relatera till ett övergripande syfte, att förhålla sig till gruppens mål, det hjälper oss att ta vår roll, att känna samhörighet och att bidra till helheten. Det har visat sig vara mycket gynnsamt för gruppers effektivitet, utveckling och välmående att vara riktigt tydliga med sitt syfte och mål. 

Syftet med en grupp eller organisation är helt enkelt anledningen till att den finns. Om vi har en gemensam bild av vårt syfte så bidrar det till en känsla av mening och sammanhang – något som främjar både motivation och sammanhållning.  

Syftet blir en yttre ram och en länk till en större helhet. För en grupp som vill utvecklas är det ofta ett viktigt första steg att verkligen prata ordentligt om detta, att säkerställa att vi har en gemensam bild av vårt syfte. Det hjälper oss att känna ett slags medlemskap – och ger en bakgrund av mening för våra mer konkreta mål. Vi vet att detta ofta underskattas av ledare och grupper. Man tror att alla vet och har samsyn, utan att stämma av om det antagandet stämmer.  

När det sedan kommer till gruppens mål, det vi faktiskt ska åstadkomma tillsammans, hjälper det oss att ha ett syfte att relatera till. Målen blir då mer begripliga och motiverande. Det blir lättare att se vad som är viktigt och vad som behöver prioriteras. Syftet för en kommunikationsavdelning kanske till exempel är att berätta om en organisations verksamhet för omvärlden. När man sedan diskuterar specifika mål för kommunikationsavdelningen kan man fråga sig: På vilket sätt ökar detta omvärldens kännedom om oss? Hur märker vi att vi lyckats?  

Mål handlar om så mycket mer än att berätta vad det är vi ska göra. Rätt använda kan mål också frigöra energi, skapa motivation och utveckling. Att förtydliga mål i en grupp har visat sig vara den överlägset mest effektiva utvecklingsinsatsen. Det beror helt enkelt på att mycket energi går förlorad i frustration och ineffektivitet när vi tolkar våra mål olika. 

Det önskvärda är också att varje roll har egna mål som bidrar till gruppens mål, som i sin tur bidrar till hela organisationens mål. Då kan vi som personer kanalisera in våra olika personligheter, egenskaper, erfarenheter, kompetenser och – inte minst - vår energi. Att sätta mål för en roll är något annat än en befattningsbeskrivning, som specificerar varenda arbetsuppgift och som ibland snarare blir begränsande än motiverande.  

Den inre motivationen

Men människor drivs inte bara av yttre konsekvenser, som att få en uppgift som betalar sig i form av lön, utan har också egna drömmar, drivkrafter och värderingar. Det vi tycker är viktigt och det vi vill. Rätt använda kan mål väcka också denna inre motivation. Då vill vi mer, orkar mer och bryr oss mer. 

För att komma i kontakt med vår inre motivation behöver målen som leder oss skapa känslor av kompetens, autonomi och samhörighet. När det är som bäst känner vi att vi räcker till, klarar något ganska svårt, att vi får tänka själva, samtidigt som vi är delaktiga i något större. Även om målen är tydliga så blir de inte så motiverande om de får oss att känna oss utbytbara, inrutade och bortglömda. 

Många gånger är det kanske givet vad det är som ska åstadkommas. Det kanske finns en tydlig beställning eller förväntan utifrån som man inte kan påverka. Men nästan alltid finns större frihet kring hur arbetet ska utföras. Detta hur kan formuleras i andra typer om mål som handlar om process, prestation och lärande snarare än slutresultat (som ofta är det vi menar när vi pratar om mål). 

Att i en grupp prata om detta hur, att bestämma det tillsammans, leder till en högre grad av inre motivation men hjälper också gruppen att utforska olika synsätt och perspektiv utan att ta det så personligt när vi inte håller med varandra. Om ni ska göra en enda sak för att utveckla samarbetet i en grupp – prata om mål!

Föregående
Föregående

Möt vår nya medarbetare Meitalle

Nästa
Nästa

Konflikthantering - Lär dig älska olikhet