När känslan av att vara en bluff tar över

Bluffenomenet

Har du någonsin tänkt att folk runt omkring dig överskattar din förmåga? Att du när som helst kommer att avslöjas som en bluff? Dessa tankar är vanliga hos många människor och kan vara en del av vad som kallas Impostor phenomenon eller Bluffenomenet. Vi ska titta på vad det är, vilka  konsekvenser detta fenomen har och hur man kan hantera det.

Vad är Impostor phenomenon?

Impostor phenomenon, eller blufffenomenet, innebär att en person har outtalade tankar om att inte förtjäna sin plats eller position, trots att de kan uppfattas som mycket kompetenta av andra. Det finns alltså en stor diskrepans mellan personens självbild och hur andra ser på dem. Många som upplever Impostorfenomenet tror att deras framgång beror på tur eller ett misstag. De känner sig som bedragare och tror att de har lurat alla att tro att de är mer kompetenta än de egentligen är.

Impostorfenomenet myntades av Dr. Pauline Rose Clance och Susanne Imes på 1970-talet. Deras tidiga forskning visade att fenomenet var vanligt bland högpresterande och framgångsrika personer, särskilt kvinnor. De kom fram till att bluffenomenet är relaterat till attributionsteorin inom psykologin, vilket handlar om hur människor förklarar orsakerna till sina egna och andras handlingar. Personer som upplever Impostorfenomenet har svårt att internalisera och stå för att man faktiskt själv är (åtminstone delvis) ansvarig för sin framgång, och attribuerar den istället till externa faktorer.

Konsekvenser av bluffenomenet

Bluffenomenet kan ha flera negativa konsekvenser för vår mentala hälsa och arbetsprestation. Det kan leda till minskat engagemang och sämre trivsel på jobbet. Istället för att vara glada och stolta över våra prestationer lägger vi energi på att oroa oss och förneka vår förmåga. Att konstant förklara bort sin framgång som resultatet av yttre faktorer kan också underminera vårt självförtroende, så att det blir negativa spiraler. Impostorfenomenet kan hindra oss från att våga söka chefsjobbet vi drömmer om, starta vårt eget företag eller be om löneförhöjning.

Forskning om Bluffenomenet

Forskning har undersökt sambandet mellan Bluffenomenet och personlighet. Studier har visat att fenomenet korrelerar med hög emotionell instabilitet, oro och ångest. Andra studier har istället betraktat Bluffenomenet som en känslomässig reaktion på situationer där personen upplever att deras förmåga överskattas. Det betyder att personen kan se sig själv som kompetent och framgångsrik, men ändå vara rädd för att det skulle kunna avslöjas som en bluff.

För att hantera Bluffenomenet finns det olika strategier och metoder som kan vara till hjälp. Nedan följer några tips för att hantera och övervinna känslan av att vara en bluff hos både dig själv och andra.

Hantera Bluffenomenet

1. Bli medveten om dina tankemönster

Det första steget är att bli medveten om ditt beteende och utmana dina tankemönster. Prata med andra om dina tankar och sortera ut vad som är fakta och vad som är fantasier. Genom att bli medveten om dina tankar kan du börja ifrågasätta och omvärdera dem.

2. Själv-affirmation

En effektiv metod är att använda själv-affirmationer. Det innebär att du stödjer och stärker din självkänsla genom att identifiera och beskriva egenskaper och värderingar hos dig själv som du är stolt över. Skriv ner dessa egenskaper och värderingar och läs dem regelbundet. Själv-affirmationer aktiverar positiva kognitiva processer i hjärnan och kan ha långsiktiga positiva effekter.

3. Ge konkret feedback

När du ger feedback till dina kollegor, se till att den är konkret och realistisk istället för generell. Genom konkret feedback kan du visa uppskattning samtidigt som du minskar risken för att de ska känna sig överskattade. Konkret feedback underlättar för kollegan att ta till sig och använda informationen på ett konstruktivt sätt.

4. Ta emot feedback på ett konstruktivt sätt

För att övervinna Bluffenomenet är det viktigt att vara öppen för att ta emot feedback. Träna på att ta emot feedback och våga ta åt dig av beröm om du har gjort något bra. Be efter konkret feedback, om du får svepande positiva omdömen, vad var det som var bra? Att vara öppen för feedback hjälper dig att utvecklas och växa som individ.

Slutsats

Bluffenomenet är en vanlig upplevelse hos många människor, oavsett kön eller arbetsposition. Det kan ha negativa konsekvenser för vår självkänsla och arbetsprestation. Genom att bli medveten om våra tankemönster och använda strategier som själv-affirmation och konkret feedback kan vi hantera och övervinna Bluffenomenet. Det är viktigt att komma ihåg att vi förtjänar vår framgång och att vi är kompetenta individer. Låt inte känslan av att vara en bluff hindra dig från att nå dina drömmar och mål!

Föregående
Föregående

Möt vår psykologkandidat Jenny Norberg

Nästa
Nästa

Ny på jobbet – hur kan vi hjälpas åt att hantera osäkerheten?