Ahlstom Munksjö

Vi söker HR-chef som drivs av utveckling och effektivitet.

Aspa Bruk är i en förändringsfas där vi söker en stark ledare som kan kraftsamla kunskap och kompetens inom företaget för att bygga upp ett excellent ledarskap och utveckla smarta arbetssätt inom HR organisationen.

HR och övriga delar av verksamheten utgör en tajt organisation. Utmaningen är att delta i den dagliga problemlösningen på ett prestigelöst sätt och samtidigt driva ett strategiskt HR arbete.

Om företaget

Ahlstrom-Munksjö är ett internationellt specialpappersföretag med ett unikt produkterbjudande till flera industriella applikationer och konsumentstyrda produkter. Ahlstrom-Munksjö är bland de världsledande producenterna av högkvalitativa papper inom attraktiva marknadssegment så som dekorpapper, releaspapper, elektroniskt papper, slipbaserat papper och stålmellanläggspapper liksom sulfatmassa.
Ahlstrom-Munksjö Oyj är noterat på NASDAQ Helsingfors och Stockholm. Ahlstrom-Munksjö är ett av världens största specialpappersbolag med 41 produktionsanläggningar, omkring 6200 anställda och en global serviceorganisation.

På anläggningen Aspa Bruk produceras blekt och oblekt sulfatmassa. Anläggningen har 190 anställda.

Målet för rollen som HR-chef är att säkerställa att det finns strategier och arbetssätt inom HR så att Aspa Bruk ses som en attraktiv och modern arbetsgivare med kompetenta delaktiga ledare och medarbetare. Genom att skapa goda relationer med medarbetare, fackliga representanter och andra intressenter samt identifiera förbättringsmöjligheter och implementera dessa.

Om jobbet

Ansvarig för allt HR arbete från löneadministration till ledarutveckling och kompetensförsörjning på Aspa Bruk. Som medlem i brukets ledningsgrupp är du med och tar fram brukets övergripande vision och strategi. HR-chefen rapporterar till VD.

Funktionsansvar
Upprätta mål och KPI på kort och lång sikt utifrån den övergripande strategin.
Aktivt följa upp mål och KPI och säkerställa kvaliteten på arbetsprocesser och åtgärder.

Säkerställa funktionens effektivitet
Leda och följa upp avdelningens verksamhet i linje med de mål som fastställs i ledningsgruppen. Identifiera förbättringsmöjligheter och implementera åtgärder.

Utveckla ett excellent ledarskap
Ledarskap som utgår från viljan att utveckla de underställda, som bygger på tydliga krav och förväntningar samt förmåga att stärka chefer och medarbetare i sina roller genom coachning. Arbeta aktivt med skydds- och säkerhetsfrågor.

Aspa Bruks verksamhet pågår 24/7 har idag ca 45 tjänstemän, 80 skiftarbetare och ytterligare 65 daggående arbetare.

Krav
Du har en personalvetarexamen på minst kandidatnivå eller motsvarande utbildning samt flera års dokumenterad erfarenhet av personal/HR arbete. Erfarenhet av ledarutveckling, kompetensutveckling och kompetensförsörjning samt fackliga förhandlingar är ett måste. Du är en duktig kommunikatör och behärskar engelska både i tal och skrift. Du behöver också goda kunskaper om tillämpliga lagar och avtal helst inom skogsindustrins avtalsområde. Lika viktigt som den formella kompetensen är ledarskapet och förmågan att plocka fram det bästa hos våra medarbetare. Flera års erfarenhet av ledarskap för både tjänstemän och arbetare är meriterande likaså är erfarenhet av arbete med ständiga förbättringar eller Lean.

Vi ser gärna att du har erfarenhet av att arbeta med förändringsarbete och att du tidigare arbetat i en tillverkande industri och kan se utmaningen i att bygga upp ett förtroendefullt och ansvarstagande ledarskap och medarbetarskap

Intresserad av att veta mer om tjänsten? Ladda ner hela rollbeskrivningen här

Välkommen att söka tjänsten senast tisdag 15 augusti. Skicka CV och personligt brev till orebro@sandahls.se.

För ansökan och mer information, kontakta konsult och ansvarig rekryterare

Mia HaglundMia Haglund,

via orebro@sandahls.se

Tel: 019-609 02 78

Din ansökan vill vi ha senast 15 augusti