semestereffekten

Så här maxar du semestereffekten

Så var den då äntligen här – sommaren – och för många av oss även möjligheten till en längre tids ledighet. Vi ser kanske fram emot tid med nära och kära, långa grillmiddagar och något glas rosé i solnedgången. Eller så vill vi kanske resa, ligga i hängmattan eller snickra på stugan/båten/förhållandet.

Men är det verkligen så att semestern ger något? Många av oss upplever att vi efter ledigheten snabbt är tillbaka i rullorna igen och säger att ”det känns som om jag aldrig ens lämnat kontoret”. Forskningen visar, deprimerande nog, att den positiva effekten av ledigheten i form av ökat välmående och högre prestation försvinner efter några veckor tillbaka på jobbet. Men hav tröst! Att inte ta någon semester alls är värre – för även om den positiva effekten avtar snabbt har du i alla fall minskat riskerna för en rad olika hälsorelaterade problem ordentligt.

Du kan också själv påverka semestereffektens storlek och hur länge den stannar. Man har forskat på vad man ska göra under semestern för att den ska ge mest och längst effekt. Det första är att undvika att tänka på arbetsrelaterade problem. Lämna alltså tankarna på jobbet – på jobbet. Planera detta innan genom att tydliggöra roller och delegera så att du under (åtminstone delar av) semestern är helt utan någon som helst kontakt med arbetsrelaterade frågor. Ju oftare man ger sig (kortare såväl som längre) perioder då man är helt psykologiskt avskild från jobbet desto högre sannolikhet för välmående och livsnöjdhet liksom lägre utbrändhetsrisk och färre hälsoproblem.

Det är också av vikt att din semester inte fylls av en rad andra problem och konflikter – då får du inte den återhämtning du behöver. Om somrarna brukar vi umgås med nära och kära som vi kanske inte haft möjlighet att träffa på länge. Det görs dessutom kanske på båtar, i sommarstugor och på lantställen där sovande, matlagning och skötsel av den personliga hygienen görs under mer primitiva omständigheter. Det är också många viljor att kompromissa mellan. Att då i förväg ärligt och respektfullt prata igenom vad var och en vill och behöver är ett smart sätt att mota Olle i grind, balansera mellan olika förväntningar och undvika groll som riskerar att ta onödigt mycket energi.

Forskningen visar vidare, inte helt oväntat, att det är bra att ta det lugnt (såsom att läsa och ta promenader), men även att uppleva saker som leder till nya perspektiv, lärande och personlig utveckling (t.ex. genom att resa). Aktiviteter som ger njutning och avslappning har också god effekt samt att själv kunna påverka hur man spenderar sin tid under semestern. Forskningen ser också att sömnen har stor betydelse, så sov, sov, sov!

Så när du släppt tankarna på jobbet och berett väg för gott samarbete med de du ska tillbringa din tid med, ägna dig åt att bara vara, göra ingenting eller det du känner för i stunden. Var snäll emot dig själv. Släpp kraven. Ge dig tid för det du längtar efter. Sov. Ät solvarma bär med glass. Kramas. Lyssna på fåglarna. Strosa barfota i daggvått gräs. Känn doften av regnvåt asfalt. Låt sommaren upplevas i hela dig.

Källor:

de Bloom, J., Geurts, S. A. E., & Kompier, M. A. J. (2013). Vacation (after-) effects on employee health and well-being, and the role of vacation activities, experiences and sleep. Journal of Happiness Studies, 14(2), 613-633.

Fritz, C., Ellis, A. M., Demsky, C. A., Lin, B. C., & Guros, F. (2013). Embracing work breaks: Recovering from work stress. Organizational Dynamics, 42(4), 274-280.

Läs mer om Sandahl Partners och våra tjänster här