Bekräftelsetricket

Ofta stöter vi på människor som inte blir nöjda när vi försöker hjälpa dem på traven när de presenterar en idé eller försvarar en viss hållning. Du tycker kanske själv att du gör dem en tjänst när du ger feedback eller känner dem lite på pulsen. Kanske tycker du till och med att du gör dem en tjänst när du försöker få dem att inse att deras idé är usel…

Det är en tuff existentiell uppgift att vara ensam ansvarig för sina åsikter och handlingar här i världen. Visst skulle det vara skönt att ibland ha någon annan som tar ansvaret när det går på tok, samtidigt som du själv får uppskattning när dina beslut visar sig ge framgång!

Bördan av att vara ensam ansvarig lättas något om jag lyckas förmedla mitt dilemma till någon annan och om jag då får bekräftelse på att mina nästa steg verkar kloka. Oavsett om de faktiskt är kloka, mår jag lite bättre om någon annan stöttar mig i mina beslut. Att bli bekräftad är ett grundläggande mänskligt behov.

 

Är jag då nöjd om jag får ett antal bekräftande och inkännande ja-sägare runt omkring mig? Nej, oftast inte. Jag vill ju också ha mothugg och gärna goda skäl till varför man inte skulle göra just på mitt sätt. På så vis får jag ”provtrycka” min idé för att se om den verkligen kommer att funka. Men samtidigt kan jag tvingas förklara mig och hur jag har tänkt, vilket lätt leder till försvarshållning och irritation.

Ok, så att hålla med duger inte och att argumentera emot är inte heller bra. Vad göra?

Lösningen på detta dilemma är oftast förbluffande enkel. Lär dig tona in till din medmänniskas behov i stunden. Lär dig att växla smidigt mellan att bekräfta vad hen har sagt för att, när mottagaren är intresserad och redo, gå över till att berätta om vad som skulle kunna göras på ett annat sätt eller varför deras idéer kommer gå åt skogen. Timing är hela tricket.

En liten varning; Det händer att den du pratar med säger: ”Eller vad tycker du?” Ta då inte för givet att detta betyder att hen är redo för att höra dina kloka förslag och motargument. Börja först med att bekräfta vad du hört, innan du kollar om personen verkligen vill höra dina alternativa synpunkter. Och om du bemöts av argumentation eller blir avbruten, har du antagligen inte bekräftat tillräckligt och kommit in med dina egna idéer för fort.

Lycka till med att träna på rätt timing – övning ger färdighet!

 

Är du nyfiken på Sandahl Partners och våra tjänster? Kontakta oss gärna på info@sandahls.se