5 anledningar att laga något som inte är trasigt

I somras var jag på ett bröllop för två tandläkarvänner. Under pausen mellan vigsel och middag fick gästerna varsin tungspatel att skriva ned aktivitetsförslag för nygifta på. På min spatel skrev jag ”Parterapi” vilket väckte upprörda reaktioner – de var ju nygifta och störtförälskade! Varför i all sin dar föreslå att de skulle laga något som inte är trasigt?

Jo, eftersom psykologisk kompetens är så mycket mer än att laga det som är trasigt, inte minst en expertis kring preventivt arbete. Det är en kompetens som med fördel kan användas för att vårda en stor investering, som en nyanställning, utveckling av en arbetsgrupp eller för den delen att ge ett äktenskap bästa möjliga förutsättningar. Att stärka skyddsfaktorer och styrkor och samtidigt uppmärksamma och förebygga riskfaktorer eller svagare områden ökar oddsen för att något skall hålla.

Inom arbetslivet tänker man många gånger att psykologisk kompetens är aktuellt först när problem uppstår. Här kommer fem förslag där vår expertis kan bidra preventivt till verksamhetens lönsamhet och effektivitet:

1) Personal är en dyr investering, särskilt chefer. Be psykologen göra en second opinion i rekryteringsprocessen. Med erfarenhet och vetenskapligt underlag gör hen en kvalificerad bedömning gällande kandidaternas potential, riskfaktorer och vilka förutsättningar de behöver för att utvecklas på bästa sätt.

2) Ju snabbare man fungerar i sin nya roll, desto bättre. Ledarskapsutveckling i form av kvalificerad coaching/handledning hjälper nya chefer att växa in i sin roll och göra bästa möjliga av den.

3) Har du någonsin suttit på ett ledningsgruppsmöte där allt som sägs är gammal information? Gör gärna en överslagsräkning på hur mycket ett sådant möte kostar om du räknar in samtliga deltagares timlön. Effektiva möten med funktionell kommunikation sparar både tålamod och ekonomiska resurser.

4) Om stämningen i er arbetsgrupp antingen är överdrivet artig eller om det är återkommande personliga oenigheter, kan psykologisk expertis vara det som behövs för att hjälpa gruppen att utvecklas i rätt riktning och undvika att hamna i konflikt.

5) Förändringsinitiativ misslyckas alltför ofta på grund av att man tar för litet hänsyn till psykologiska faktorer och hur människor fungerar i förändring. Om man vill att förändringen ska leda till verklig utveckling och effektivitet är det en klok investering att anlita psykologisk expertis som stöd till ledning och chefer.

Att laga någonting som egentligen inte är trasigt är helt enkelt att tänka klokt och förebyggande – när du gör en stor investering, vare sig det är en nyanställning, en arbetsgrupp eller ett äktenskap så vill du också att det skall hålla så länge som möjligt samt ge bästa möjliga utdelning.

Nyfiken på Sandahl Partners och våra tjänster? Kontakta oss gärna på info@sandahls.se