Jaget och jobbet (2): Andningshålet

De flesta av oss är nog tillräckligt medvetna om att vår självkänsla och identitet inte bara kan hämta näring ur den yrkesroll vi har och de eventuella medgångar vi upplever på jobbet. Denna insikt har vi förstås nytta av även när motgångar inträffar på arbetsplatsen – då är det skönt att ha andra områden i livet där vi kan känna oss värdefulla och uppskattade.

För det är slitsamt om hela vår självuppskattning vilar på vad vi åstadkommer i vår yrkesroll. Prestationsångest och överdriven oro för att misslyckas blir lätt följden om vi inte har möjlighet att förverkliga oss inom andra områden av livet. När allt hänger på om vi lyckas eller misslyckas inom arbetslivet, lever vi i en trång och räddhågsen värld där vi sällan kan uppleva en stabil tillfredställelse.

Förhållandevis ofta går vi igenom perioder då det är väldigt lätt att ”ta med sig jobbet hem” – vi kan inte koppla av när det existerar konflikter eller svåra förändringsprocesser på arbetsplatsen. De fortsätter ansätta oss i tanken och fantasin när vi lagar middag, tittar på teve, nattar barnen eller är ute på Facebook. Och vem har inte varit med om att ligga sömnlös en hel natt medan tankarna vrider och vänder på ett jobbproblem tills man har slagit knut på sig själv bokstavligt talat.

Därför är en viss sorts fritidsaktiviteter så viktiga för oss; dem där vi kan odla en hälsosam distans till vår funktion på jobbet. Och vi behöver ha åtminstone ett intresse som hjälper oss att totalt koppla av från arbetet.

 En kirurg som ofta leder och utför ytterst komplicerade operationer under stor tidspress, sjunger regelbundet i en kör där hen njuter av att villigt lyssna till dirigentens instruktioner och bara vara ”en i gänget” – på samma villkor som alla andra. 

En receptionist på en konferensanläggning, vars arbetsdag i hög grad går ut på att få logistiken att fungera för deltagare och uppdragsgivare, övar meditativ yoga två kvällar i veckan. 

Gemensamt för båda dessa exempel är att de beskriver personer som mer eller mindre medvetet valt ett centralt fritidsintresse som skapar en kontrast, en motpol till arbetets innehåll och ansvarsområden.

Det kan inte nog betonas hur viktigt det är att finna en fritidsaktivitet som blir en hälsofrämjande motvikt till utmaningarna på jobbet. Vi behöver alla ett tydligt och välgörande andningshål – den där platsen där vi kan slappna av i axlarna, rensa tankarna och finna kraft. På så sätt kan vi mobilisera den energi som behövs på jobbet, men även i andra sammanhang.

Om du saknar en fritidsaktivitet som får dig att ”glömma” arbetet,

1. Se över din vardagstillvaro och skapa dig en bild av hur mycket tid som står till ditt förfogande för detta.

2. Fundera sedan över vilka sidor hos dig själv som du använder i yrkesrollen.

3. Tänk igenom vad du har för intressen och behov som inte kommer till uttryck på jobbet.

4. Sök och finn en aktivitet där du kan utveckla dessa behov och önskemål.

Förutom att hjälpa dig att hitta en riktigt avkopplande fritidssysselsättning, är denna övning också ett bra sätt att fortsätta skilja på yrkesrollen och privatpersonen. Vi ser tydligare vem vi behöver vara på jobbet å ena sidan, och å den andra: vilka behov vi har som personer – behov som måste tillfredsställas i ett annat sammanhang.

 

Nyfiken på Sandahl Partners och våra tjänster? Kontakta oss gärna på info@sandahls.se