Bli smartare – genomskåda dina tankefel

Vill du bli smartare och bättre på att genomskåda felaktiga slutsatser och falsk information? Vi människor är bra på att dra felaktiga slutsatser och ta till oss – och hålla fast vid – inkorrekt information. Till detta finns det goda och allmängiltiga förklaringar! Seglivade myter och omhuldade felaktigheter går ofta att förstå utifrån några få, oerhört vanliga, tankefel. Här är mina favoriter:

Tionde gången blir det sant Den mänskliga hjärnan blandar lätt ihop hur bekant någonting låter med hur sant det verkar vara. Att höra en person säga någonting tio gånger ger till exempel samma effekt på hur väl vi minns det och hur trovärdigt det ter sig som det gör att höra tio personer säga det en gång var. Exempel: seglivade urbana myter som stenrika tiggare och råttor i pizzor. Ofta är det faktiskt ingen eld trots den envisa röken.

Enkla lösningar lockar Det finns en enorm lockelse i enkla lösningar på komplexa problem. Det vore fantastiskt om vi kunde banta bort oönskad övervikt på tio veckor eller lära in en teknik för snabbinlärning och klämma bokhögen på en fjärdedel av tiden. Men de flesta går upp den där vikten igen och hittills verkar inga snabbläsningsmetoder öka hastigheten utan att kraftigt sänka läsförståelsen. Låter det för bra för att vara sant så är det för det mesta det också.

Doktorn: hela världen är sjuk! Terapeuten som bara träffar dem som inte kunnat slutat röka på egen hand drar lätt slutsatsen att det är oerhört svårt. I själva verket lyckas faktiskt de flesta sluta på egen hand. Modefotografen som omges av mycket långa och mycket smala fotomodeller på jobbet ser kanske den extrema övervikten sprida sig epidemiskt bland normalviktiga på tunnelbanan hem. Det är med andra ord väldigt lätt att dra slutsatser utifrån sitt eget skeva urval.

En höna av en fjäder Ibland hugger man tag i fakta som i sig stämmer men överdriver konsekvenserna och betydelsen. Det stämmer att den mänskliga hjärnan verkar ha stora outnyttjade resurser men det välkända påståendet att vi bara använder 10 % av hjärnkapaciteten är att dra det alldeles för långt. Kvinnor och män tenderar att använda olika kommunikationsstilar, men vi är inte från olika planeter. Ett frö av sanning gör ingen fruktträdgård.

Känns det här igen? I så fall är du i gott sällskap, inte minst av mig. Det är högst normalt att gå i tankefällor – de flesta av oss gör det hela tiden. Men genom att bli medveten om de vanligaste tankefelen kan du bli smartare och undvika felaktiga slutsatser.

Lästips om tankefel och psykologiska myter:

Scott O. Lilienfeld, Steven Jay Lynn m fl.: 50 great myths of popular psychology (Wiley-Blackwell 2010)

Daniel Kahneman: Tänka, snabbt och långsamt (Volante 2011)

Är du nyfiken på Sandahl Partners och våra tjänster? Kontakta oss gärna på info@sandahls.se