Byggande klimat – Ett onaturligt sätt att prata

Har du erfarenhet av att sitta i möten med diskussioner där du inte får höra något nytt? Jag har det. Och att sitta och lyssna på jämförelser av två alternativ och detaljdiskutera i oändlighet. Jag ser mig omkring i gruppen och ser att en efter en checkar ut. När mötet är slut finns beslut tagna men inget händer. Efter en tid upptäcker vi att alla hade olika bilder av vad som hände på det där mötet.

En metod jag rekommenderar för den som gillar en utmaning är ”byggande klimat” som är en form av funktionellt subgruppande. Det är ett onaturligt sätt att tala och det krävs en del träning. Fördelarna är att ni snabbare får förståelse för gruppens vilja och när beslut sedan tas vet ni vad som gäller och vad som ska göras.

Idén är att vi inte diskuterar olika alternativ jämsides med varandra, utan lägger tiden på att utforska vad som verkligen finns inom respektive alternativ var för sig. Den grupp som gör så kommer att få ett betydligt mer välgrundat beslutsunderlag. Och blir ni inte överens så vet ni mer om varför.

Byggande klimat har tre grundregler:

–  Prata när du håller med föregående talare: Säg vad du håller med om och lägg sedan till något i samma riktning.

–  Om du tycker olika: Säg till gruppen att du sitter med en olikhet och vänta till dess att det är läge att berätta om den.

–  Avsluta dina inlägg med: ”Någon annan?”

Med hjälp av den här metoden får gruppen uppleva att de verkligen förstår varandra. Eller så inser de att de verkligen inte förstår. Metoden väcker en del frustration och bör användas varsamt i början innan gruppen vant sig.

Så, varför inte prova att prata onaturligt? Använd 20 minuter på nästa möte där du har mandatet att bestämma. Någon annan?

Vill du veta mer om Sandahl Partners och våra tjänster? Kontakta oss gärna på info@sandahls.se