Säg något bra och säg det om och till någon annan

Det är naturligt för oss människor att se brister, fel och saker som inte riktigt passar in. Det kan förklaras utifrån ett evolutionärt perspektiv att det har varit funktionellt för vår överlevnad. Att se det som saknas eller det som avviker har varnat oss för faror och hjälpt vår utveckling

Men idag i det moderna samhället visar forskning att det i stället är framgångsrikt för oss människor att lyfta fram det som är positivt och det gäller både i relation till medarbetare, arbetsgrupper och i relation till en partner.

Och om du börjar fokusera på det som är positivt och det som fungerar bra, kommer också din hjärna att bli orienterad, via något som kognitionsforskarna kallar för selektiv uppmärksamhet mot att se mer av det positiva som du letar efter.

Mekanismen selektiv uppmärksamhet ”hjälper” oss även att bara se det som bekräftar det vi redan tror. Det innebär att om du är en sådan som gärna lyfter fram det som inte fungerar, vilket har varit funktionellt i evolutionen, så kommer du inte att se allt fantastiskt som finns i din omgivning just nu.

Men, om du får dåligt samvete när du läser detta, strunta i det. Du är i gott sällskap då det är naturligt för oss alla att fokusera på det som inte fungerar bra. Och  det är dessutom mer funktionellt att lägga din energi på att träna upp din förmåga att se det som fungerar än att lägga den i ”skuldsäcken”.

Så. Gör det nu. Säg något positivt till någon som är dig nära.

Vill du veta mer om Sandahl Partners och våra tjänster? Kontakta oss gärna på info@sandahls.se