Enträgen förlorare tänkte roll och vann

Under fyra terminer har jag regelbundet spelat badminton med en yngre, bättre och mer vältränad kamrat.  Detta har gett god träning och mycket glädje med flera positiva hälsoaspekter som följd. Så långt är allt frid och fröjd. Dilemmat är att jag fram till igår inte lyckats vinna en enda match. Visst har jag vunnit set, men aldrig en hel match. Frustrationen över detta har gått från ”helt ok” till ”nej nu j….r”. Det intressanta är att jag med all min träning i rolltagning och ledarskap aldrig ens reflekterat över hur jag går igång och piskar mig själv med tankar. ”Hur kan du vara så dålig, kom igen, du vet vad du måste göra, idiot, hur svårt kan det vara, du gör det helt fel”. I frustrationen tar jag i mer och överkompenserar, blir arg, trött och naturligtvis utspelad igen…

Sen hände det! Jag tog det jag vet om att ta en bra och funktionell roll i ett sammanhang, blandade det med litet ”good enough-tankar” om mig själv, tog med vetskapen att inte ta saker enbart personligt och tittade på mål och syfte för badmintonspelet. Här har ni resultatet:

Mitt syfte: Ha kul, träna och (intressant nog) visa för mig själv att jag kan förbättra mig snabbare än min kamrat, typ ”än kan gubben”.

Mitt mål: Slå min vän Patrik! Och då inte i ett set utan en hel match…

Min strategi: Variera spelet mer, inte slå en för svår stoppboll när jag är trött och mata långa på hans backhand. Och framför allt inte gå igång och ta en boll i taget.

Framgångsfaktor: Ta rollen och gör jobbet ordentligt hela vägen ut.

Resultat: Igår vann jag en hel match!